Augusto Conte

Oukro

Hard werken zit Augusto Conte in het bloed. De sympathieke 58-jarige Siciliaan maakt lange dagen bij kalfsvellenverwerkingsbedrijf Oukro in Apeldoorn. Hier worden kalfshuiden gepekeld, gekoeld en machinaal op elkaar gestapeld.

Augusto: ‘Ik controleer alle vellen totdat ze klaar zijn voor vervoer over de hele wereld, van Italië tot Japan. Daarna worden ze verwerkt tot meubels, tapijten, kleding, schoenen en tassen.’ Trots: ‘Ook voor een bekend Parijs modemerk.’ Het is pittig werk, maar het betaalt goed en hij is eraan gewend. Gezien zijn rugklachten is hij blij dat robots inmiddels de zwaarste arbeid overnemen.

Augusto, telg uit een gezin van tien kinderen, werd eind jaren zeventig als rebelse puber naar broers in Nederland gestuurd. Hij woonde en werkte onder meer in Zwolle en Zutphen, totdat hij in Apeldoorn terechtkwam. Daar ontmoette hij Jannie, zijn tweede vrouw. Samen verzamelen ze Swarovski-kristallen beeldjes, maken wandelingen en spelen met hun kleinzoon Evan.

Augusto kan Italiaans koken als de beste, maar eet net zo makkelijk wat de Hollandse pot schaft. Zijn motto: ‘Als je gezond blijft, ben je rijk.’ Hij zingt graag uit volle borst mee met de Napolitaanse canzoni van Gigi D’Alessio en eilandgenoot Carmelo Zappulla. Een terugkeer naar zijn geliefde Sicilië? Alleen voor familiebezoek en vakantie. Jannie en Oukro zijn nu zijn thuis.
Augusto Conte

Mis nooit meer
een interessante vacature